Skype órák

IELTS a facebookon

IELTS Personal Statement írás

IELTS Personal StatementA külföldi egyetemek, különösen az angolszász országokban, a jelentkezéshez benyújtott anyag kiemelten fontos részét teszi ki a Personal Statement, ami gyakorlatilag egy motivációs levelet jelent.

Ez az amiből, gyakorlott szemmel, kiszűrik, hogy a jelentkező mennyire motivált és milyen affinitással rendelkezik az adott tárgy elsajátítására. Képet kapnak emellett arról, hogy az illető gondolkodásmódja mennyire illik bele az adott intézmény szellemiségébe. Bizony, egy levél nagyon sok mindenről árulkodik, ami személyiség jegyektől, a jelentkező problémamegközelítésén át, a kreativitásáig vagy épp az őszinteségéig terjedhet.
Akik ezeket a leveleket olvassák és értékelik, sok-sok ezer levélből szűrik ki a kiválasztottakat, tehát sallangokkal, hangzatos fordulatokkal nehéz őket megnyerni.

Természetesen a nyelvi kifejező erőnek itt nem lehet túlhangsúlyozni a jelentőségét.

Az interneten rengeteg personal statement sablon található. Ezeket érdemes áttanulmányozni, de a copy-paste szerű felhasználástól óva intenénk a jelentkezőt, hiszen ez pont a fent említett sallangokhoz és sablonszerű levelek gyártásához vezet.

Ezért érdemes egy tapasztalt, a felvételi rendszerrel tisztában lévő lektor segítségét igénybe venni a lektoráláshoz, a levél mondandójának megfogalmazásához, ill. szerkesztéséhez.

Egyéni igények felmérése után ebben segítséget tudunk nyújtani egy anyanyelvű kollégánk közreműködésével, aki több száz sikeres jelentkezési anyagot állított össze Egyesült Királyság-beli, amerikai, kanadai és ausztrál egyetemekre jelentkezők számára. A Personal Statement megírását személyes konzultáció előzi meg, így a levél nem csak a formai követelményeknek felel meg, de hűen tükrözi a jelentkező személyiségét nyelvileg igényes és stilisztikailag hibátlan megfogalmazásban.

Kapcsolódó: IELTS egyetemi felvételihez

Jelentkezés tanfolyamra

Lépjen velünk kapcsolatba!
Kapcsolat